MILANO – DESIGN NEWS. Salone Internazionale del Mobile

Vodeći svetski dizajnerski događaj Fiera Milano pozdravio je najbolje italijanske i međunarodne brendove pruživši jedinstvenu priliku za razmenu ideja i upoređivanje beleški, pružajući pogled na budućnost dizajna, opremanja enterijera i kućnog života.

Svako izdanje Salone del Mobile.Milano je šansa da se svetska zajednica dizajna upozna i uzme u obzir značenje i rezultate jednogodišnjeg rada, istraživanja i eksperimentisanja. Paviljoni Fiera Milano poprimaju hibridnu dimenziju umetničkog dela i radnog prostora, postajući set za izlog okruženja, nameštaja, objekata i instalacija koji pretvaraju mesto u očaravajuću „ zemlju“. Ovde se nove kombinacije ideja, značenja, oblika i funkcija materijalizuju i postaju vidljive, možda u embrionalnom obliku, anticipirajući – ponekad neprimetno, ponekad vrlo jasno – identitet sutrašnjeg doma.

Ovaj rezervoar potencijalnih rešenja za potrebe i snove dizajna za dom – nastojeći da prevaziđe svoja neizbežna ograničenja i pokretan njihovom lepotom, snagom i inherentnom vrednošću – predstavlja izlog bogatstva izražajnih jezika, mešavina koja daje oblik različitim estetskim putevima koji simbolizuju način, pristup, viziju, ali i funkciju koja se ne može zanemariti ili prevideti. Ovo izdanje je još jednom poslalo moćne poruke i vizije u rasponu od životne sredine i društvene odgovornosti do unapređenja zanatstva, vešto pomešanog sa digitalnim tehnologijama; od pripovedanja autentičnosti i kulture dizajna (preko objekata koji se vraćaju na tržište u novom obliku da bi prihvatili nove tehnike gradnje i kružne materijale) do predloga dizajna koji dolaze izdaleka (na primer, Japan). Među dobrodošlim povratcima su i treći prostor, kada in postaje aut ili obrnuto; i modni napadi na ovu atraktivnu, ali, u izvesnom smislu, neprijateljsku teritoriju. Abakus formi se još više proširuje: od skulpturalnog i arhitektonskog do mekog i organskog, od dekorativnog do suštinskog, od fluidnosti do potrage za prilagođavanjem ili dodatnom funkcionalnošću. Još jednom, Salone je svojom energijom pokazao put u multiverzumu oblika, materijala i funkcija.

Od održivosti do regeneracije (i sutra, do etike)

Bilo koji razgovor o održivosti danas se uzima zdravo za gotovo, ili deluje kao čudan, možda čak i nostalgičan. Ali ako fokus na estetiku, sadržaj proizvoda i iskustvo, tehnologiju i proizvodne procese više nisu dovoljni, šta bi mogao biti „sledeći korak“? Najverovatnije etika, vizija koja obuhvata ne samo pitanja životne sredine već i društvene aspekte kao što su jednakost, pravda, vrednost i inkluzija. Mnogi dizajneri odavno su prihvatili i ove koncepte, koji se, na sreću, sada uče u školama kako bi se nove generacije obučile u osnovama profesije. Ali kada i da li će kompanije početi da ih primenjuju? U Saloneu, mnogi brendovi pokušavaju da pređu granice koje su počele da se pojavljuju na horizontu.

A.I. – Je već prisutna

od Kartell-a (Pav. 22 | A11 B10 B15 C12 C18) i Philippea Starcka, prva je kolekcija brenda dizajnirana kroz saradnju između ljudske i veštačke inteligencije. Njihovo istraživanje i tehnološki razvoj omogućili su upotrebu materijala u proizvodima koji se mogu regenerisati i nemaju negativan uticaj na životnu sredinu. Najnoviji dodatak kolekciji je A.I. Salon, koji kombinuje održive materijale i udobnost, definisan smelim linijama koje gledaju i na budućnost i na dobrobit tela.

Dizajniran od strane Patrika Jouina i napravljen od FSC sertifikovanog jasena ili američkog oraha. Pedrali serija Hera (Pad. 14 | A23 B24) obogaćena je novom verzijom sa sedištem od celuloze. Fokus brenda na održivost životne sredine izražen je kroz njegov izbor da koristi sertifikovano drvo i završne obrade kao što su boje na bazi vode i smole na biljnoj bazi.

Makimo od Nardi (Pav. 18 | D23 E22), zamisao Ra!aello Galiotto, je modularna sofa sa ramom od regenerisane smole i tkaninama sa visokim udelom recikliranih komponenti. Čiste i uravnotežene linije se razvijaju horizontalno, zapremine su široke, sedenje je duboko i udobno, a modularnost obezbeđuje fleksibilnost i harmoniju. Obilni i udobni jastuci su takođe napravljeni od delimično obnovljenih tkanina. Kolekcija uključuje ko!ee sto sa letvicama i stalak za odlaganje od reciklirane plastike.

Pianca (Pav. 15 | A23 A25) predstavlja Orizzonte, prvu kuhinju brenda, Eksperimentiše se u novim materijalima i stilskim rešenjima: skulpturalni i svetli u svojoj suštini, Orizzonte daje oblik prostoru u kome koegzistiraju funkcionalnost i estetika. Održivi materijali su zemljani: prirodni kamen i aglomerat, napravljeni vraćanjem mermernih ostataka, estetski dočaravajući sugestiju venecijanskog teraca.

Moderno zanatstvo

Obrada drveta predstavlja oličenje tradicije i umetnost i sinonim je za lepotu i veštinu zanatstva. Danas, sve više, drvo ulazi u naše domove: a simbolično, mi dočekujemo prirodu u naša domaća carstva, ponovno se povezujemo sa njom i tako uspostavljamo kontakt sa kulturnim, ekološkim i etičkim vrednostima. Ovako se osećamo prema drvetu, i to je osećaj koji dele brendovi, Kombinujući vekovnu tradiciju rezbarenja drveta sa tehnologijom i izazivajući granice zanatskih rukotvorina, ova kompanija predstavlja Genkan, koji je dizajnirao Naoto Fukasava: kolekciju za kućni ulaz koji uključuje konzolni sto, ogledalo i malu jedinicu za skladištenje. Nameštaj je u potpunosti napravljen od drveta, a njegove rezbarije dodaju toplinu i taktilnu relevantnost svakodnevnim ritualima, potencirajući dubinu i lepotu objekata.

Vrednost naših korena

Koja je vrednost naših korena u eri globalizacije i likvidnog društva? Neprocenjivo, prema dizajnerima. Kulturno i inteligentno ponovno pojavljivanje – kurirano sa izuzetnom filološkom pažnjom – nameštajem iz prošlosti sugeriše se svet boja i nijansi, veza i vrednosti, ravnoteže i različitosti. Ponovno izdanje je, dakle, neksus koji nas vezuje za naše pretke, vraćajući poreklo, smisao, a možda i sudbinu. Ovo je nameštaj ukorenjen u našoj kolektivnoj mašti i lično iskustvo i, iz tog razloga, još prepoznatljiviji i uverljiviji. Javnost ne samo da ceni njihovu istorijsku vrednost, već razume i njihovu ekonomsku vrednost, tako da ovi predmeti često postaju najbolji na tržištu. Očigledno, ponovno izdanje znači prilagođavanje savremenom konceptu udobnosti, preispitivanje materijala kako bi se uskladili sa aktuelnom osetljivošću na životnu sredinu – istorija je samo početak, praćena savremenom interpretacijom koja nameštaju daje nezavisan i ažuriran život.

Dizajn susreće modu

Privlačnost modnog sistema za dizajn enterijera nastavlja da raste i brojne kreativne veze očekuju vas na ovom izdanju Salone del Mobile.Milano. Ta veza između dva sveta zapravo seže decenijama unazad. Toliko dizajnera su doneli dizajn na pistu (ili bili inspirisani njime): od Elze Skjapareli do Toma Forda, od Miuccia Prada do Husseina Chalaiana, od Bila Gaitten-a (Dior) do Viktor&Rolf-a, od Maison Martin Margiela do Nicolas Gheskuiere (Louis Vuitton). Danas, međutim, mnogi kreativni direktori su prešli granicu i dizajnirali (ili inspirisali) novu odeću za dom.

Carpet Edition (Pav. 18 | D09) i Ken Scott predstavljaju kolekciju tapiserija i ćilima koji se oslanjaju na kultna dela poznatog modnog kreatora. Njegov stil je slobodan, gladan boja, iskonski i gotovo detinjast; njegova dela podsećaju na Boetija i Vorhola, ali pop vena njegovih slika (pre svega cveća) kombinuje se sa novim tonovima na veseo, ironičan način. Nova kolekcija Carpet Edition, koja uključuje 33 predmeta, predstavlja počast cvetnim, geometrijskim i životinjskim umetničkim delima koja su bila obeležje Skotovog umetničkog putovanja. Među 33 komada, 8 je u obliku cveta i zamišljeno je kao kolekcija kapsula i aluzija na omiljene biljke dizajnera.

Zaobljeni dizajn

Dok šetate među tribinama, možda ćete početi da se pitate: „Zašto toliko volimo dizajn sa oblinama?“ Nauka, a posebno neuronauka, ima odgovor: Naučno je dokazano da naš mozak mrzi ivice i krutost linija koje su previše oštre. Ova vrsta iskonske odbojnosti među njima nije prošla nezapaženo. Savremeni dizajneri su prihvatili plastičniju i gipkiju viziju i pristup dizajnu nameštaja, takođe pod uticajem organskih oblika koji postoje u prirodi. Ali šta je to što smatramo tako privlačnim u oblinama? Prilično je jednostavno: zakrivljeni oblici su umirujući, udobni i prijatni; stvaraju ideju pokreta i dubine, i podsećaju na majčinske oblike, pejzaže i atmosfere. Iz tog razloga krive ponovo dominiraju u dizajnu enterijera: da izazovu neku vrstu domaće revolucije koja slavi harmoniju i prijatnost, druželjubivost i deljenje. Ali postoji sporedni efekat: vizuelna lakoća ustupa mesto uvećanoj, masivnoj a skulpturalne proporcije, jesu zaobljene ali pojačane. Da li je to možda zato što smo tokom pandemije toliko smo žudeli za zaštitom? Šta god da je slučaj, ostaje činjenica da se mnogi brendovi kreću u ovom pravcu, zapravo SVI.