NOVI DELFT BLUE Roterdam

Novi rezidencijalni kompleks Delft Blue je pionirski projekat u istorijskom holandskom gradu Delftu, koji je dizajnirao i 3D štampao Studio RAP. Projekat reinterpretira svetski poznate dekorativne kvalitete i dizajnerski rečnik Delft Blue porcelana. Spajanjem 3D štampe od gline, kompjuterskog dizajna i zanatskog zastakljivanja, Nev Delft Blue se nada da će u 21. veku otkriti novi arhitektonski potencijal keramičke ornamentike.

Autori: Studio RAP
Contractor and 3D ceramic printing: Studio RAP
Glazing and Firing: Koninklijke Tichelaar
Architect PoortMeesters: VY Architects
Mounting: Kooistra Geveltechniek
Rear structure: Lomax Systems
Foto: Riccardo De Vecchi

Dizajn

Bujno zajedničko dvorište stambenog bloka Poort Meesters, koji je deo velikog urbanog uređenja Nieuv Delft, uokvireno je sa dve velike ulazne kapije. Kapije, široke otprilike četiri metra, visoke osam i duboke dvanaest metara, pokrivaju veliko javno stepenište. Ove kapije se odnose na Delft kao na srednjovekovni trgovački grad sa brojnim gradskim kapijama i pružaju prolaznicima uvid u idilični život koji se odvija unutra.

Kapije Novog Delft Blue su inspirisane tradicionalnim Delft Blue porcelanskim tanjirima. Rečnik dizajna ovih ploča se radikalno menjao tokom vekova, od kopiranja kineskog i japanskog orijentalnog dizajna, do izrade savremenih holandskih dizajna. Međutim, razlika između dekorativnog okvira inspirisanog prirodom i idiličnog prizora je osobina koja se ponavlja. Kao takva, ova podela je polazna tačka za dizajn kompleksa Novi Delft Blue, gde je idilična scena život u dvorištu koji se stalno menja, dok kapije stoje kao trodimenzionalni okvir sa algoritamski dizajniranim obrascima inspirisanim prirodom koji vode ljude, od javnog prostora do polujavnog dvorišta.

Inovacija

Otprilike 3000 jedinstvenih keramičkih pločica koje pokrivaju dve kapije su 3D štampane, što omogućava stvaranje savremene keramike koja je i bogata i jedinstvena. Koristeći algoritamski pristup dizajnu 3D šablona, određena proizvodna ograničenja — maksimalni prepust, širina, visina i dubina, skupljanje i unutrašnja potporna struktura — uzeta su u obzir kada je generisana geometrija pločica. Pošto su pločice štampane 3D, primena varijacija na njihove oblike omogućila je poetske načine „slikanja oblicima“. Ovo se postiže nanošenjem prozirne plave tekuće glazure koja stvara svetloplavu boju na konveksnim delovima pločica (brdima), dok omogućava duboku plavu glazuru u konkavnim (dolinama) oblastima pločica, stvarajući glatke prelaze između pločica, nijanse plave. Duboka plava boja odražava vezu sa Delft plavim porcelanom i okolnim kanalima, i pruža prijatan kontrast sa zemljanim tonovima cigle zgrade.

Studio RAP

U oblasti arhitekture koja se stalno razvija, Studio RAP, tim arhitekata sa sedištem u Roterdamu, preoblikuje tradicionalnu ulogu arhitekte. Oni strastveno spajaju arhitekturu sa preduzetništvom, proizvodnjom i zanatstvom, ponovo uvode detalje po meri u arhitektonske dizajne. Njihovi projekti oličavaju njihovu viziju, predstavljajući svež arhitektonski stil koji izaziva konvencije. Krajnji cilj Studio RAP-a je da unese u naš svet veće uzbuđenje i raznolikost kroz arhitektonske inovacije.