Lux Dorćol

Osecaj komfora i topla porodična atmosfera su bili vodeći motivi u procesu projektovanja i dizajna porodičnog stana u luksuznoj zoni gradskog jezgra Dorćol. Petosoban stan sa pogledom na istorijski deo Beograda, raspolaže svim elementima koji podržavaju moderan načina života.

Autor: Arh Jelena Stepanović
ARCHIT studio

Eklektičan dizajn ovog projekta rezultat je dizajnerske interpretacije ARCHIT Studia, zahteva porodice i estetskog stava koji podržavaju.

Organizacijom prostora ostvarena je podela na dnevnu i noćnu zonu, koju čine tri spavće sobe sa izlazom na terasu i jedna master soba sa walk-in garderoberom i kupatilom, i višim nivoom luksuza i privatnosti.
Fluidni prostor dnevne zone čini dnevna soba, trpezarija i kuhinja, a uvođenjem drvenih vertikalnih elemenata vizuelno je odvojena dnevna soba od trpezarije. Prožimanje celina unutar dnevne zone kao i artikulisanje svih zahteva porodice na više načina, jedan je od važnih zadataka koji je rešavan u procesu dizajna. Ambijenti su prostorno i funkcionalno povezani a mogu funkcionisati i kao posebne celine.

Velika pažnja poklonjena je dizajnu kuhinje sa kuhinjskim ostrvom na kom se priprema i kuva hrana, koja je okrenuta ka dnevnoj sobi. Tako je omogućeno da svi članovi porodice budu involvirani i povezani u svakodnevnim aktivnostima.

Dominantne staklene površine i prozori omogućili su da se vizura starog grada inkorporira u atmosferu stana i na taj način postane deo enterijera, doprinoseći luksuzu. Dnevno svetlo predstavlja veliki kvalitet koji je iskorišćen za sagledavanje različitih prirodnih materijala i struktura korištenih u dizajnu.

Pod je obrađen mermenim pločama velikih formata i parketom u shevron slogu, a načinom oblaganja podeljen je prostor na zone, koje se čitaju i u podelama na plafonu.