POČETAK OKTOBRA U ZNAKU 60. SAJMA NAMEŠTAJA – INSPIRACIJA KROZ DIZAJN I INOVACIJE

Jubilarni 60. Međunarodni sajam nameštaja, opreme i unutrašnje dekoracije (UFI) održaće se od 1. do 6. oktobra 2024. godine na Beogradskom sajmu, uz takođe jubilarno 60. Izdanje Međunarodnog sajma mašina i alata za drvnu industriju (1. do 5. oktobra).

Ugledna manifestacija i regionalni centar svih uposlenih u drvno-prerađivačkoj industriji proizvodnje i plasmana nameštaja, ima bogatu istoriju koja je građena preko šest decenija. Ovaj događaj ne samo da predstavlja srž srpske drvne industrije, već služi i kao značajan kulturni i ekonomski događaj koji povezuje tradiciju i inovaciju.

Od skromnih početaka do međunarodno priznate manifestacije i članice Unije međunarodnih sajmova (UFI), Sajam nameštaja u Beogradu simbolizuje evoluciju i rast industrije, dok ujedno reflektuje umetničke dizajnerske i društvene promene u regionu.

Izlagači iz zemlje i inostranstva, među kojima su vodeći proizvođači nameštaja, dizajneri, distributeri, trgovci idrugi profesionalci, predstavljaju širok asortiman nameštaja za različite namene – od stambenih prostora do kancelarija, uključujući baštenski, dečji, kuhinjski nameštaj, spavaće sobe, kupatila i garniture.

Posetioci sajma i ove godine imaće priliku da sagledaju sveobuhvatan pregled najnovijih trendova u ovoj dinamičnoj industriji, upoznaju različite stilove, od modernog i minimalističkog, do klasičnog i rustičnog nameštaja. Uz to, sajam nudi iraznovrsne elemente enterijera kao što su rasveta, tepisi, zavese, dekorativni predmeti i drugi dodaci koji kompletiraju izgled prostora.

Ono što već šest decenija zaokružuje ovaj tematski profilisan događaj je i Međunarodni sajam mašina i alata za drvnu industriju. Ove godine on se održava od 1. do 5. oktobra, uz slobodan ulaz za posetioce.

Sajam mašina i alata ponudom će ispratiti jedan od glavnih ciljeva u oblasti razvoja obrade drveta – automatizaciju i digitalizaciju proizvodnih procesa, tehnologija koje omogućavaju proizvođačima da smanje troškove, povećaju efikasnost i poboljšaju kvalitet proizvoda.

Izložbeni program obuhvatiće širok spektar mašina i alata za visoku preciznost primarne i završne obrade drveta, pilane, sušare, mehaničke, električne i pneumatske alate, kao i paletu repromaterijala za izradu nameštaja, površinsku obradu i spajanje, okove i ukrase za nameštaj, a na sajmu će biti ponuđeni bogat izbor tekstila i tkanina za nameštaj, kože za nameštaj kao i materijala, poliuretanske pene, sunđera, elemenata od gume i plastikei drugo.

Međusobna saradnja učesnika oba sajma, posebno sa inostranim kupcima i poslovnim posetiocima kojih je svake godine sve više na ovom događaju, dodatno je pojačana sprovođenjem programa b2b,koji već kroz pred sajamke aktivnosti umrežava učesnikei organizuje njihove kontakte.

Osim izložbenog dela, učesnicima će i ove godine na raspolaganju biti brojni prateći programi – stručna predavanja, panel diskusije i radionice na temu trendova u dizajnu enterijera, upotrebe materijala i tehnika uređenja prostora.

Tradicionalne nagrade koje Sajam nameštaja dodeljuje svake godine dodatno doprinose prestižu manifestacije, a to suZlatni ključi Sajamski ključ“.

Svoju višedecenijsku poziciju uzora u ovoj delatnosti Međunarodni beogradski sajam nameštaja potvrdiće i ove godine u jubilarnom izdanju. Biće to kompletan doživljaj – fantastična izložba najreprezentativnijih komada nameštaja za mnogobrojnu zaintrersovanu publiku, poslovni susret profesionalaca i mesto gde se ostvaruju poslovne prilike.

Biti na sajmu i dalje je stvar prestiža, jer je sajam živa i dinamična platforma koja spaja proizvođače, distrbutere i uvoznike, dizajnere i kupce nameštaja.

Radno vreme sajma nameštaja: 01. i 02. oktobra je od 10 do 19 časova, od 03. do 06. oktobra od 10 do 20 časova. Pojedinačna ulaznica košta 500 dinara, grupna 350, grupne ulaznice za učenike i studente 250, a parking za automobile u sajamskom krugu 200 dinara po satu.

Radno vreme sajma Mašinai alata za drvnu industriju je od 10 do 19 časova, a ulaz je besplatan, dok se parking za automobile u krugu sajma naplaćuje 200 dinara po satu.